Bescherm je huis tegen bliksemschade

Na een warme zomerdag is de kans op een onweersbui groot. Onweersbuien gaan vaak gepaard met blikseminslag. In Nederland slaat de bliksem ongeveer 100.000 keer per jaar in. Een blikseminslag kan grote schade aan je huis en elektrische apparaten veroorzaken. In deze blog geven we tips om de kans op schade door bliksem te beperken of zelfs te voorkomen.

Verschil directe en indirecte blikseminslag

Er zijn twee manieren waarop jouw huis getroffen kan worden door de bliksem. Dit kan door directe of indirecte blikseminslag. Bij directe blikseminslag wordt je eigen huis direct getroffen door de bliksem. Bij huizen in open gebieden is de kans groter dan bij huizen in bebouwd gebied. Bij indirecte blikseminslag wordt een huis, bedrijfspand of ander object in de omgeving getroffen door de bliksem. De ingeslagen bliksem zorgt dan voor een hoge piek in het stroomnetwerk. Via verschillende kabels en leidingen kan deze spanning ook bij jouw huis terechtkomen.

Zorg voor goede bliksembeveiliging in en rond je huis

Een goede manier om het risico op overspanning te beperken, is door bliksembeveiliging in je meterkast te laten aanleggen. De beveiliging zorgt ervoor dat de hoge spanning die door de (indirecte) blikseminslag op het stroomnet komt, via de aarde wordt weggevoerd. De overspanning bereikt je apparaten dus niet. Zo voorkom je schade aan bijvoorbeeld je computer of televisie. Met goede bliksembeveiliging in je meterkast is je huis ook beschermd als je zelf niet thuis bent.

Laat een bliksemafleider plaatsen

Bliksem slaat over het algemeen in op de hoogste plaatsen in een gebied. Ligt je woning in een omgeving waar geen of weinig hogere gebouwen, masten of bomen staan? Dan is het plaatsen van een bliksemafleider op je huis een verstandige zet. Zo verklein je de kans dat de bliksem op het dak zelf inslaat.

Maatregelen die je kunt nemen bij onweer

Als de bliksem inslaat kan dit veel schade veroorzaken. Voor je eigen veiligheid en om schade te voorkomen kun je de volgende maatregelen nemen bij onweer:

  • Schakel de hoofdschakelaar uit vóór een onweersbui. Haal de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact en vergeet internetaansluitingen niet.
  • Gebruik tijdens een onweersbui geen apparaten met snoer. Hierdoor kan fysieke schade bij een blikseminslag ontstaan.
  • Vermijd contact stromend water. Wacht met afwassen, douchen of in bad gaan uit tot de onweersbui voorbij is.
  • Sluit deuren en ramen.