Indiceren; waarom moet ik het leren?

Vakbekwaam indiceren is het bepalen en plannen wat een cliënt nodig heeft qua zorg. De wijkverpleegkundige die indiceert is hierdoor verantwoordelijk voor het verpleegproces van begin tot eind. Hij bepaalt wat er aan zorg nodig is, welke hulpmiddelen iemand krijgt, en op welke locatie iemand geholpen wordt. In het verleden, tot 2014, viel dit niet binnen het takenpakket van de wijkverpleegkundige, maar sinds 2014 is dit wel de norm. Als je dus als wijkverpleegkundige wilt kunnen werken, dan is het belangrijk om een cursus indiceren te volgen.

Voor wie is het?

Daarbij is het voor de verpleegkundige belangrijk om te weten dat indiceren alleen gedaan mag worden door verpleegkundigen met een bachelor of een master in de verpleegkunde. MBO wijkverpleegkundigen mogen enkel in sommige gevallen indiceren, wanneer dit zo is afgesproken met de zorgverzekeraar. Over het algemeen stelt de zorgverzekeraar dat enkel verpleegkundigen niveau 5 mogen indiceren. Het kan zelfs zo zijn dat de zorgverzekeraar bepaalde aanvullende eisen stelt aan de indicatiestelling. Zo heeft bijvoorbeeld Zilveren Kruis voor 2018 in het nieuwe beleid opgenomen dat enkel gecontracteerde wijkzorg indicaties mag stellen voor hun verzekerden. De zorg mag vervolgens wel ook door niet gecontracteerde instanties geleverd worden. Het indiceren moet echter aan gecontracteerde wijkzorg worden overgelaten.

Moet je de schoolbanken in?

Het is dus belangrijk om te leren indiceren wanneer je als wijkverpleegkundige werkt en voor 2014 je diploma’s hebt behaald. Voor die tijd was indiceren namelijk geen vast onderdeel van de opleiding, dus ben je er technisch gezien niet voor gekwalificeerd. Je kunt ervoor kiezen om cursussen te volgen, of een e-learning cursus thuis te doen. Bij deze laatste optie heb je zelf in de hand hoe lang je erover doet en kun je zelf je momenten indelen waarop je wilt leren. Wil je dus vakbekwaam leren indiceren? Volg dan vooral een cursus om je kennis bij te schaven.