Is rentemiddeling echt zo geweldig?

Veel hypotheekverstrekkers bieden sinds enige tijd de mogelijkheid voor rentemiddeling aan. Dat is een manier om de maandlasten van je hypotheeklening omlaag te brengen en lijkt een goed alternatief voor het oversluiten van je hypotheek. Maar is dat ook zo?

 

Wat is rentemiddeling?

 

Als je een hypotheekrente hebt die aanzienlijk hoger is dan de huidige rentestand, dan is het interessant om naar rentemiddeling te kijken. Zeker als je huidige hypotheeklening een nog relatief korte duur heeft van bijvoorbeeld drie of vijf jaar. Wat er bij rentemiddeling gebeurt, is dat de hypotheekverstrekker kijkt naar het verschil tussen de rentestand van je huidige lening en die van een hypotheeklening met dezelfde duur als het restant van je huidige lening (dus bijvoorbeeld drie of vijf jaar). Het verschil in inkomsten worden vervolgens door je hypotheekverstrekker als een soort van boete over de duur van je nieuwe hypotheeklening uitgesmeerd in de vorm van extra rentekosten.

 

Is rentemiddeling nou zo geweldig?

 

Voorop staat dat met rentemiddeling bij de meeste mensen met een hypotheeklening de maandlasten aanzienlijk omlaag gaan. In tegenstelling tot bij oversluiten hoef je de boeterente niet direct te betalen, maar wordt deze over een lange periode verrekend met je hypotheeklening. Of de uiteindelijke kosten van rentemiddeling hoger of lager uitvallen dan bij oversluiten kan per hypotheekverstrekker verschillen. Rentemiddeling is niet interessant voor mensen die hun hypotheek recent hebben afgesloten (daarvoor is het verschil in hypotheekrente te gering) of nog een lange looptijd van hun huidige rentevaste periode hebben (dan valt de middeling minder gunstig uit). Als je een spaarhypotheek hebt, dan zul je ook niet kunnen profiteren van rentemiddeling, aangezien de daling van de rentecomponent in dit soort constructies gecompenseerd moet worden door een hogere spaarinleg. Rentemiddeling is dus niet perfect, maar wellicht voor jou wel interessant genoeg. Informeer daarover bij je hypotheekverstrekker of tussenpersoon.