Klapband verleden tijd voor vrachtwagens

Wanneer een vrachtwagen onderweg is, is een klapband een veelvoorkomend probleem dat veel kostbare tijd kost. Natuurlijk heeft iedere vrachtwagenchauffeur een code 95 op zijn rijbewijs en weet hij goed welke actie hij hierop volgend moet ondernemen, maar een klapband voorkomen zou natuurlijk de beste uitkomst zijn. De mannen van het start-up bedrijf Route42 uit Breda hebben een oplossing bedacht.

Dé oplossing tegen een klapband

Per jaar zijn er ongeveer 1.000 ongelukken die veroorzaakt worden door een vrachtwagen met een klapband. Dit aantal is alleen nog maar op de Nederlandse snelwegen. Een klapband kost een transportondernemer ongeveer 8.000 euro tot 14.000 euro. Het systeem dat het bedrijf bedacht heeft, kost 600 euro. Dit zou dus een hoge besparing op kunnen leveren. Hoe het product nou precies werkt? Er wordt een censor gemonteerd in de binnenband. Deze censor meet de temperatuur en de druk van de band. Wanneer de waardes veranderen, is een kans op een klapband groot. Hiermee kan een klapband sneller worden voorkomen. Dit systeem heeft de naam ‘Tire Pressure Management System’.

Het perfecte testplatform: de Dakar Rally

Het Pressure Management System wordt momenteel uitgebreid getest tijdens de Dakar Rally. Een van de teams die rijden met het systeem is het team van de Rooy. Al hun trucks zijn ermee uitgerust. De Dakar Rally is natuurlijk het perfecte testplatform voor dit systeem dankzij de extreme weersomstandigheden die optreden tijdens de Rally.

Files beperken

Met dit systeem hoopt het bedrijf dat in de loop van 2016 de eerste paar vrachtwagens uitgerust zullen zijn met het systeem in Nederland. Wanneer vrachtwagens een klapband hebben, ontstaan er vaak lange files en daarnaast brengt het veel verloren tijd en schade met zich mee. Het systeem moet deze ongelukken zien te beperken. Ze krijgen in ieder geval de steun van het ministerie van infrastructuur en milieu en de bureaus voor verkeersdoorstroming.