Het voetbal in Nederland

Zet de sportbrillen maar op want we gaan in de geschiedenis van het Nederlands voetbal duiken! De allereerste voetbalwedstrijd in Nederland vond plaats in Enschede op 1865. Deze werd destijds nog gespeeld door de Engelsen en Britten die in Den Haag werkten. Pas veertien jaar later (1879) werd de eerste officiële club opgericht, namelijk de Haarlemse Football Club (HFC). En dit nog wel door een mannetje van 14, genaamd Pim Mulier. In 1882 volgde verschillende andere clubs zoals Hercules, Robur et Velocitas, DFC Dordrecht en HVV uit Den Haag.

Betaald voetbal?

In eerste instantie moesten we in Nederland niks van betaald voetbal hebben. Het was zelfs zo dat spelers die in een ander land gingen voetballen en daar wél betaald kregen, een schorsing van het Nederlands Elftal ontvingen van de KNVB. Pas in 1954 werd het betaalde voetbal ingevoerd. De NBVB (Nederlandse Beroepsvoetbalbond) is hiermee begonnen en een aantal maanden later de KNVB ook.

Ons nationale team

De eerste wedstrijd van ons Nederlands elftal stond op 30 april 1905. Hierbij was België de tegenstander. Na een verlenging is er dan toch gewonnen met 1-4, grotendeels dankzij Eddy de Neve (die 4 goals maakte). Tot op de dag van vandaag heeft het Nederlandse team nog geen één keer het wereldkampioenschap gewonnen. Het heeft echter wel 10 keer de finale bereikt, het meest recente was in 2014. Als we het over de wereldkampioenschappen hebben kunnen de Europese kampioenschappen niet uitgesloten worden. Hier heeft Nederland negen keer aan deelgenomen en in 1988 zelfs gewonnen.

Veranderingen competities

De competities zijn in de loop der jaren steeds meer veranderd. Met het jaar wordt er meer geld geïnvesteerd en ook de verschillende divisies willen zo nu en dan nog een keer wisselen. Zo heeft de KNVB besloten dat er vanaf 1 augustus 2016 weer een tweede en derde divisie komt. De Eredivisie en eerste divisie zijn voor betaald voetbal. De tweede en derde worden semi-prof en amateurvoetbal. Alles hieronder valt onder amateurvoetbal.