Zwart klussen wordt getolereerd door burger

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis dat is gedaan onder 1.063 leden van Vereniging Eigen Huis is gebleken dat Nederlandse woningbezitters over het algemeen geen moeite hebben met het zwart betalen van klussers. Ongeveer de helft van de ondervraagde zegt geen goed gevoel te hebben bij zwart betalen van klussers, maar het wel eens gedaan te hebben. Zo’n 25 procent geeft aan geen moeite te hebben met zwart laten klussen.

Geld besparen

Een aantal jaar geleden betaalde je nog 6 procent btw over het werk van een klusser, maar dat is bijgesteld naar 21 procent waar het vroeger ook op stond. Dit is ook niet bevorderlijk voor het terugdringen van zwartwerkers, zo laten de respondenten weten. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan gedwongen te zijn om zwart te betalen, want anders kunnen ze de klus niet betalen. Het grootste gedeelte van de ondervraagden, een derde, laat weten dat de reden dat zij zwart laten bijklussen is om zo geld te besparen.
De mensen die het grootste aandeel hebben aan de zwarte klusmarkt, zijn schilders, klusjesmannen, tuinmannen, aannemers en stukadoors, zo menen de respondenten.

60-plussers

Onder ouderen blijkt zwart klussen aannemen ook steeds meer geaccepteerd te worden. Bijna de helft van de ondervraagde 60-plussers zegt het te snappen als klussers zwart werken, omdat zij een laag inkomen hebben. Een kwart van de ondervraagde 60-plussers zegt helemaal geen moeite te hebben met het ontduiken van belasting door klussen niet op te geven bij de fiscus. Een vijfde van alle ondervraagde is fel tegen zwart werken en zwart klussen aannemen om welke reden dan ook.

Geen garantie

Hoewel velen geen problemen met zwartwerkers, moet je er wel rekening mee houden dat conflicten en fouten moeilijk rechtgetrokken kunnen worden. Als een schilder bijvoorbeeld je sierkussens mee schildert, kun je geen aanspraak maken op zijn verzekering. Je kunt hem vragen of hij nieuwe kussens kopen wil, maar het is voor hem erg makkelijk om hier ‘nee’ op te zeggen. Daarbij kunnen er op papier geen garanties worden gegeven en dat laatste is dan ook de grootste reden dat veel mensen besluiten geen klussen zwart te laten uitvoeren.