Het voedingscentrum vertelt ons keer op keer dat we 2 keer per week vis moeten eten waaronder 1 keer vette vis. Waarom zou je dat doen? En waarom niet?
Buiten dat de zeeën snel leeggevist zullen zijn als de hele wereld zich aan dit advies zou houden, zitten er nog meer haken en ogen aan. De zeeën zijn namelijk niet meer zo schoon als pakweg een eeuw geleden. Je krijgt door vis te eten nog stoffen binnen nl. PCB’s, dioxines, PAK’s en zware metalen. En waar is al die radioactiviteit gebleven, die sinds de Kernramp van Fukushima vrijelijk de oceanen instroomde? Nou, drie keer raden. Juist onder andere in de levende wezens, die zich in de zeeën ophouden.
Is het alleen kommer en kwel? Nee de omega-3 vetzuren die je uit de vis kunt binnen krijgen zijn uitermate gezond. Omega-3 vetzuren hebben een bewezen effect op onze bloeddruk, ontstekingsziekten en de functies van de bloedplaatjes. Voor hart- en vaatziekten zijn omega-3 vetzuren het beste medicijn.
Kun je deze gezonde vetzuren ook nog ergens uit halen? Stel dat je het risico op het binnenkrijgen van allerlei hier boven genoemde vervuiling iets te groot vindt, dan kun je nog proberen om deze vetzuren uit andere bronnen tot je te nemen. Je vindt omega-3 vetzuren nl. ook in groene bladrijke groenten zoals spinazie, postelein, waterkerst en peulvruchten. Ook in noten, lijnzaad, sojabonen en walnootolie kom je dit goud uit de natuur tegen. Maar helaas zijn de beste bronnen toch schaal- en schelpdieren en vette vis zoals sardines, verse tonijn, makreel, poon, forel, paling en ansjovis. Kweekvissen zoals zalm of forel bevatten soms maar weinig omega-3 vetzuren.
Maar stel, je wilt de omega-3 vetzuren uit vis wel binnenkrijgen maar niet de vervuiling, dan kun je tegenwoordig gewoon gezuiverde visolie kopen onder de naam OLIGOMEGA-3. Dit kun je gewoon samen met je andere voedingssupplementen bestellen.