Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een progressieve hersenziekte. Een groepje cellen in de hersenen sterft af bij de slome en progressieve ziekte. De stof dopamine wordt vervolgens gemaakt. Voor het controleren van de lichaamsbewegingen is dopamine noodzakelijk. Stijve armen en benen en moeilijk praten zijn ziekteverschijnselen als gevolg van te weinig dopamine. Het is niet bekend waarom de cellen in de hersenen degenereren.

Bij wie komt Parkinson voor?
Parkinson doet zich bij mensen ouder dan de 50 jaar vooral voor. Bij personen die ouder dan dertig jaar zijn doet de ziekte van Parkinson zich steeds vaker voor. De symptomen zijn de eerste tijd nog niet duidelijk te onderscheiden. De worden regelmatig pas na jaren zichtbaar.

Wat zijn de symptomen bij de ziekte van Parkinson?
Bij de ziekte van Parkinson is er trillerigheid en ontstaat er uitputting. Soms kan men benen of armen niet meer bewegen. Meestal is er ook sprake van een gedeprimeerd gevoel. Een belangrijke aanwijzing voor de ziekte van Parkinson is het bibberen van de ledematen.

Is de ziekte van Parkinson te genezen?
In de huidige situatie is de ziekte van Parkinson ongeneeslijk. De ziekte van Parkinson kan wel aangepakt worden maar het behandelen richt zich op het verminderen van de klachten. De ziekte van Parkinson kan niet gestopt worden door medicatie. Het behandelen voor de ziekte bestaat uit een combinatie van een gezonde levensstijl, bewegen en medicijnen.