Staphylococcus aureus is een bacterie die bij mensen voorkomt. De bacterie komt voornamelijk op de huid voor en in de neus. Staphylococcus aureus veroorzaakt in veel gevallen geen ziekte maar het kan wel zorgen voor infecties. Deze infecties treden op bij beschadiging van huid of slijmvliezen. De bacterie kan uiteenlopende infecties veroorzaken. Dit kan een oppervlakkige huidinfectie zijn maar ook een bloedstroominfectie. Infecties die veroorzaakt worden door de Staphylococcus aureus kunnen ontstaan door dragerschap, oftewel de besmetting met de eigen bacterie, of door het in contact komen met besmette kleding, voorwerpen of de huid. De bacterie komt ook bij dieren voor. De bacterie is in huis te vinden in de lucht en huisstof, in kleding maar ook op de meubels in huis.
De veroorzaker van krentenbaard
Krentenbaard is een veel optredende ziekte. Op elke leeftijd kan het voorkomen. Het wordt aangericht door bacteriën. Krentenbaard wordt aangericht door de Staphylococcus aureus bacterie. In 80% van de gevallen heb je krentenbaard opgelopen door deze bacterie. De Streptococcus pygenes bacterie is aansprakelijk voor 1/10e van de gevallen. De overgebleven gevallen worden aangericht door beide samen.
Waar is krentenbaard aan te herkennen?
Krentenbaard is te herkennen aan het ontstaan van vlekken met wondjes met pus. De korst wordt geel als de wondjes kapot zijn gegaan. Klachten van koorts doet zich bovendien meestal voor. De ziekte kan tot drie weken blijven.
Wat kun je doen tegen krentenbaard?
Om ervoor te zorgen dat krentenbaard korter actief is kun je zinkzalf opsmeren. De korstjes knappen minder snel en zullen zich vervolgens minder verdelen. Bij de drogist is bovendien speciale antibiotica crème te krijgen. Het meeste voordeel bij de zalf hebben kinderen. Je zorgt ervoor dat je kind binnen twee dagen geen besmettingsgevaar meer heeft. Uitkijken voor de hygiëne is belangrijk om krentenbaard te voorkomen. Was je handen meerdere keren dan standaard.