Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn?

Een klemmende en/of drukkende pijn op een plek van het hoofd is in veel gevallen spanningshoofdpijn. Deze pijn kan enkele minuten tot vele dagen bestaan. Er zijn twee vormen van spanningshoofdpijn. Episodische spanningshoofdpijn komt minder dan 15 dagen per maand voor. Chronische spanningshoofdpijn komt meer dan 15 dagen per maand voor.

Waar wordt de pijn precies gevoeld bij spanningshoofdpijn?
Waar de pijn precies gevoeld wordt is per persoon anders. Eén van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn doet zich veelvuldig voor als een effect van spanning. Deze hoofdpijn kan door verschillende omstandigheden uitgelokt worden. De spieren van de nek, het hoofd en de schouders worden dan voor een te lange periode te veel gespannen. Verscheidene factoren uit de omgeving kunnen bijvoorbeeld factoren zijn.

Hoe vaak doet de pijn zich voor?
Bij spanningshoofdpijn wordt op één of meer plaatsen van het hoofd een klemmende of bonkende hoofdpijn ervaren. Regelmatig is de pijn de hele tijd actief. Er is normaal gesproken geen sprake van misselijkheid of overgeven. Wat precies de veroorzaker is van spanningshoofdpijn is in veel gevallen niet duidelijk.

Wat kun je er tegen doen?
De pijn kan door pijnstillers zoals paracetamol worden afgezwakt. De persoon kan eveneens een keuze maken voor een preventieve behandeling die onder andere bestaat uit het slikken van amitriptyline. Bij preventief behandelen kun je na ruwweg 1,5 maand een positief gevolg verwachten. Een arts kan de patiënt eveneens verwijzen naar een fysio. Het ontspannen van de nek- en schouderspieren en het minder gespannen worden van de wervels is dan het doel.

Een gezonde en actieve levensstijl kan behulpzaam zijn om de spanningshoofdpijn te verminderen. Dat houdt het volgende in:
gezond eten en een gezond eetpatroon
voldoende lichaamsbeweging; sporten is nog beter
zorg voor voldoende frisse lucht
ontspannen is belangrijk zodat het lichaam tot rust komt
een goede nachtrust helpt veel