5 weetjes over de Wallen

Het wallengebied in Amsterdam is bij velen bekend. Sterker nog soms krijg je de indruk dat men denkt dat Amsterdam uitsluitend uit de wallen bestaat. Hoe dan ook er is nog veel onbekend over dit wereldbekende gebied, wat door de Amsterdammers ook wel bekend staat als de Rosse Buurt.

Project 1012

De gemeente van Amsterdam is in 2007 begonnen met het terugdringen van criminaliteit in het Wallengebied. Een gevolg hiervan is dat louche raamexploiteurs, hun panden verloren aan de gemeente. Dit leidde ertoe (en nog steeds) dat de beruchte ramen met het rode licht verdwenen uit het straatbeeld. Deze maakten plaats voor kleine boetiekjes, die ook overdag zorgde voor levendigheid. Dit wil overigens niet zeggen dat de raamprostitutie en het beeld dat erbij hoort verdwenen is. Het aantal geëxploiteerde ramen is wel aanzienlijk verminderd.

Meerdere locaties

Amsterdam kent naast de Wallen twee andere locaties waar prostitutie gedreven wordt. Dit waren er voorheen vier, echter bestond de vierde uit illegale prostitutie op een industrieterrein. Hier is geruime tijd geleden een einde aan gemaakt, waardoor dit beroep beter gecontroleerd kan worden. Naast de Wallen kun je ook nog prostitutie vinden op de Oude Nieuwstraat, Singel, Korte Korsjespoortsteeg en Spuistraat. Deze straten kan gegroepeerd worden als een gebied, aangezien ze vrijwel in elkaar over lopen. De tweede andere locatie is aan de Ruysdaelkade aan de rand van de Pijp, alhoewel dit gebied aanzienlijk kleiner is.

Blauwe lichten

Er zijn ramen waar de rode lampen vervangen zijn door de blauwe lampen. Dit is niet zomaar voor de sier, maar heeft daadwerkelijk een reden. De personen achter deze ramen zijn transseksueel of travestiet.

Uitsluitend vrouwen

Als je denkt als vrouw ook je slag te kunnen slaan, dan zit je verkeerd. Helaas dames, je zal je geluk moeten beproeven in een cafe of disco. Het Wallengebied is overwegend op de heteroseksuele man afgestemd. Hierbij worden de blauwe lampen gemakshalve achterwege gelaten.

Smalste steeg

Op de Wallen kan je smalste steeg van Amsterdam vinden. Dit is de Trompettersteeg en is slechts 100 cm breed. Je kan er dus nauwelijks elkaar passeren.

Het is jammer dat er geen canal cruise door de Rosse Buurt heen vaart, dit zou een bijzonder mooi e ervaring scheppen. Niet alleen voor wat er allemaal te bewonderen is, maar te meer om de lichten die in de avond de buurt versieren. Lees je graag meer over interessante weetjes over Amsterdam, kijk dan ook eens op deze informatieve website.