De Big Five van Thailand

Historische tempels, een heerlijke keuken, tropische natuur en klimaat, eilanden met bountystranden, een vriendelijke bevolking …Thailand is een waar vakantieparadijs! Er is dan ook een enorm aanbod pakketreizen naar Thailand, die meestal bestaan uit vliegtickets Bangkok of Phuket, een aantal hotelovernachtingen, een excursieprogramma en vervoer per bus, trein of boot.

Ook voor natuur- en dierenliefhebbers is Thailand een uitstekende keuze. Wij zetten de ‘Big Five van Thailand’, een aantal opvallende Thaise dieren op een rij.

 1. Aziatische olifant

De olifant is één van de iconen van Thailand en wordt als een koninklijk dier beschouwd. Op verschillende plekken in Thailand zijn olifantenparken te vinden, waar met name zieke, verwaarloosde en mishandelde dieren worden verzorgd. In sommige parken worden shows gegeven, kun je een ritje op de rug van een olifant maken of een dagje helpen met de verzorging.

Het Nationale Park Kui Buri is, 300 kilometer ten zuiden van Bangkok, is een goede plek om olifanten in het wild te zien.

 2. Tijger

De grootste katachtige ter wereld heeft het moeilijk. In vrijwel zijn hele leefgebied wordt hij met uitsterven bedreigd. Volgens schattingen van het WNF zijn er nog maar 3200 tijgers in het wild. Het oosten van Thailand maakt deel uit van het belangrijkste gebied voor tijgers. In het Nationale Park Khao Ya, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, leven naar schatting 20 tijgers.

3. Netpython

De netpython kan meer dan 9 meter lang worden, waarmee hij tot de allerlangste slangen ter wereld behoort. Hij houdt zich altijd op in de buurt van water en komt in een groot deel van Thailands regenwouden voor. Het is een niet-giftige wurgslang, die vooral vogels en zoogdieren eet. Volwassen exemplaren eten grote dieren als honden, varkens en apen.

 4. Withandgibbon

Zeker niet het grootste dier van Thailand, maar wel een bijzondere. Deze ‘slungelachtige’ mensaap komt op een aantal plaatsen loofbossen van Thailand voor. De beste kans om deze schuwe dieren in het wild te zien, heb je in het Nationale Park Khao Yai .

5. Walvishaai

De walvishaai kan 100 jaar oud en 15 meter lang worden en is daarmee de grootste vis ter wereld. Walvishaaien eten alleen krill en plankton en zijn ongevaarlijk voor mensen. Het is een zeer zeldzame, maar gelukkig niet schuwe diersoort die regelmatig gezien wordt in Thailand, onder meer bij het Nationale Park Phang Nga (ten noorden van Phuket) en bij het eilandje Koh Tao (ten noorden van Koh Samui).