In België is een nieuwe manier gevonden om tegels te maken van afval. Door staalslakken en CO2 te combineren is het de Belgische afvalverwerker Recoval gelukt bouwmaterialen te creëren.
Ontdekking
De gemiddelde burger komt er niet veel mee in aanmerking, maar binnen afvalverwerking was het toch al jaren een groeiend probleem. Binnen de staalindustrie waren staalslakken, de overblijfselen na het maken van staal, na de extractie van waardevolle metalen alleen nog bruikbaar in beton en asfalt. Het gaat hier dus niet om afval dat men doorgaans vindt in afvalbakken, maar komt grotendeels uit de zware industrie.
Recoval ging de samenwerking aan met een aantal verschillende partijen om de staalslakken op een andere manier bruikbaar te maken. Uiteindelijk vonden ze een manier om de stoffen om te toveren tot bijvoorbeeld tegels, maar ook dakpannen en andere bouwmaterialen. Een ander voordeel hiervan is dat er geen cement aan toegevoegd hoeft te worden aan deze producten.
De stoffen worden gemengd met water en vervolgens in een mal gegoten. Vervolgens wordt in deze nieuwe samenstelling CO2 gespoten onder hoge temperatuur en druk.
Patent
Het Belgische bedrijf Recoval heeft veel tijd en geld geïnvesteerd om de methode te ontwikkelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf direct patent heeft aangevraagd. Geen andere ontwikkelaar is het eerder gelukt op deze grote schaal dit afval te recyclen tot andere producten.
Na zes jaar onderzoek en een investering van €22 miljoen kan Recoval nu wel op industrieel niveau produceren. Toch ziet het bedrijf dat alleen de nieuwe productie niet genoeg is om de hoge investering snel terug te verdienen.
Recoval is dus op zoek naar bedrijven die de nieuwe en gepatenteerde technologie willen kopen. Een aantal bedrijven hebben reeds interesse getoond. Deze bedrijven komen uit eigen land, maar ook vanuit Duitsland en Amerika is de interesse groot.